Καλωσορισατε στο SensedPlace Blog!

Το SensedPlace προέρχεται από μια γενικότερη ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου και δικτύου παρουσίασης και ανταλλαγής ιδεών κοινωνικο-πολιτιστικού χαρακτήρα. Μέρος αυτής της ιδέας είναι και το Blog στο οποίο βρίσκεστε όπου δημοσιεύουμε σκέψεις, άρθρα, σχόλια, ιδέες, ανταποκρίσεις, παρουσιάσεις και πληροφορίες από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο του δικού μας, αλλά ίσως και του δικού σας, κόσμου...



28.5.08

ανθρωπιά

Η ανθρωπιά μου δεν συνίσταται στο να νιώθω πως είναι οι άνθρωποι, αλλά στο να αντέχω αυτό που νιώθω όταν είμαι μαζί τους.
Νίτσε
«Αποφθέγματα από το έργο του Νίτσε»
μετάφραση: Ζήσης Σαρίκας
Εκδοτική Θεσσαλονίκης

14.5.08

Λογοκρισία for ever

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ :
http://www.petitiononline.com/RWF1/petition.html
Κόβουν τις εκπομπές του Σ. Κούλογλου
Αναδημοσίευση από το www.e-write.gr
Λογοκρισία 2008 made by Eurovision Panagopoulos Rousopoulos and Karamanlis

Αγαπητοί φίλοι

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς παρακολουθούν τις ενημερωτικές εκπομπές της net αλλά όσοι το κάνετε αυτό είμαι σίγουρος ότι θεωρείτε την εκπομπή ρεπορτάζ χωρίς σύνορα αλλά και Θεματική Βραδιά τουλάχιστον αξιόλογες για να μην πω εξαιρετικές. Ανεξάρτητα αν συμφωνείς με τις απόψεις που παρουσιάζονται οι εκπομπές αυτές θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσεις όαση μέσα στα σκουπίδια που κυκλοφορούν στους τηλεοπτικούς δέκτες. Δυστυχώς σε μία επίδειξη "μαγκιάς" ο διευθυντής της "Eurovision" αλλά και της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος αποφάσισε να κόψει την εκπομπή. Προφανώς η ποιότητα του "κυρίου" περιορίζεται στις ανοησίες της Καλομοίρας και στα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύονται γύρω από αυτό. Είναι ενδιαφέρον να αναφέρω ότι η εκπομπή κόπηκε μετά την παρουσιάσει την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ρεπορτάζ για τους Έλληνες που επιβιώνουν με 700 ευρώ το μήνα.

Ζητώ από όλους τους φίλους του e-write αλλά και άλλων blog να βρούμε τρόπους να διαμαρτυρηθούμε στις πρακτικές διορισμένων διευθυντών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με μαζική αποστολή mail το κείμενο του οποίου να συμφωνήσουμε μέσα από εδώ τόσο προς τον κύριο Παναγόπουλο όσο και προς τον υπουργό τύπου κύριο Ρουσόπουλος που είναι και ο πολιτικός υπεύθυνος αυτών των πρακτικών.

Θα μπορούσαμε να στείλουμε μήνυμα που θα αναφέρει ότι

" Αγαπητέ κύριε

Η διακοπή της προβολής της ενημερωτικής εκπομπής Ρεπορταζ χωρίς σύνορα είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ στη νοημοσύνη μας αλλά και πρακτική η οποία μόνο ως φασιστική μπορεί να χαρακτηριστεί. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να συνεχιστεί κανονικά η εκπομπή και να συνεχίσουμε να ενημερωνόμαστε από κάποιους δημοσιογράφους της Ελληνικής τηλεόρασης αντικειμενικά κα σφαιρικά"

Παρακάτω αντιγράφω τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της εκπομπής για το κόψιμο της

Και για να μην υπάρχουν κάποιοι που να υποστηρίζουν ότι πίσω από τις σελίδες αυτές κρυβόμαστε μέσω της ανωνυμίας μας.

Με τιμή

Δουκέλης Γιάννης

www.rwg.gr

Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά... "δεν του αρέσει"...

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ

Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008

Μετά τιμής,

Στέλιος Κούλογλου

13.5.08

στοιχειωμένα όνειρα

Το παρακάτω κείμενο έλαβα σήμερα με email από μια φίλη και θεωρώ που θα 'πρεπε να στοιχειώσει κι άλλων όνειρα.
Παρέμβαση
Μικρός αποχαιρετισμός στο αγόρι που χάθηκε στα κύματα
Φορούσε μια κόκκινη μπλούζα και παλιά αθλητικά παπούτσια. Ηταν δεν ήταν 15 χρόνων. Ενα μικρό αγόρι από τη Σομαλία. Το άψυχο κορμί του ήταν εκεί, πάνω στο κρεβάτι του νεκροθάλαμου στο νοσοκομείο. Βρεγμένο, παγωμένο, νεκρό. Τα χέρια του ήταν σφιγμένα σε γροθιές. Με ποιον πάλευες, μικρό αγόρι; Με τα κύματα; Με τον θάνατο; Με τη μοίρα σου; Την έχασες τη μάχη, παλικαράκι μου. Την έχασες.
Αυτό το πνιγμένο αγόρι δεν έχει όνομα. Είναι απλά και μόνον ένας πνιγμένος λαθρομετανάστης. Ενας αριθμός που προστίθεται στους χιλιάδες νεκρούς, διωγμένους από τη γη τους. Μια κόκκινη μπλούζα, που το χρώμα της θα 'μεινε μόνο στα μάτια της μάνας του, όταν τον αποχαιρετούσε στη χώρα του. Της μάνας του, που θα του 'δεσε τα κορδόνια των παπουτσιών του, δίνοντάς του ευχές να τα καταφέρει, να ζήσει, να έχει καλύτερες μέρες. Και το μακρύ του δύσκολο ταξίδι κατέληξε εδώ. Στα σκοτεινά νερά της θάλασσάς μας. Τα μάτια θολώνουν στην εικόνα του. Η ψυχή δακρύζει. Δίπλα σε ένα άλλο δωμάτιο τα αυτιά δεν αντέχουν το σπαρακτικό θρήνο μιας μάνας. Ο άνδρας της και το ενός έτους παιδί της αγνοούνται. Χάθηκαν μέσα στα κύματα, όπου τους έριξε μέσα στη νύχτα το χέρι του αλύπητου σύγχρονου δουλέμπορου. Οδύρεται η μάνα και παραμιλά για το αρκουδάκι που κρατούσε το μωρό της. Εσφιγγε το αρκουδάκι και έκλαιγε στους ώμους του πατέρα του, ώσπου χάθηκαν και οι δύο. Σταμάτησε το κλάμα του μωρού. Και έμεινε ο θρήνος της μάνας να ταράζει τη γαλήνη του πολιτισμένου μας κόσμου.Παιδιά, γυναίκες, άνδρες τα θύματα ενός απάνθρωπου συστήματος που τσακίζει τους αδύναμους. Πόσο, αλήθεια, κοστολογούνται οι ζωές των ανθρώπων; Και έχει διαφορετική αξία του καθένα μας η ζωή;
Νεαρό αγόρι που στη σύντομη ζωή σου γνώρισες μόνο τους πολέμους και χάθηκες στα σκοτεινά νερά μιας άγνωστης για σένα θάλασσας. Τρέξε με τα αθλητικά σου παπούτσια εκεί όπου υπάρχει χώρος και για έναν μαύρο έφηβο από τη Σομαλία, γιατί σε τούτο τον κόσμο δεν χωρούσες. Ησουν ο... κανένας. Και συ μικρούλη μου, που δεν πρόλαβες καν να παίξεις, πάρε το αρκουδάκι σου και έλα να στοιχειώσεις τα όνειρά μας.
Ματίνα Κατσιβέλη-Δανιήλ, μέλος της Επιτροπής Συμπαράστασης Λαθρομεταναστών Λέρου