Καλωσορισατε στο SensedPlace Blog!

Το SensedPlace προέρχεται από μια γενικότερη ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου και δικτύου παρουσίασης και ανταλλαγής ιδεών κοινωνικο-πολιτιστικού χαρακτήρα. Μέρος αυτής της ιδέας είναι και το Blog στο οποίο βρίσκεστε όπου δημοσιεύουμε σκέψεις, άρθρα, σχόλια, ιδέες, ανταποκρίσεις, παρουσιάσεις και πληροφορίες από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο του δικού μας, αλλά ίσως και του δικού σας, κόσμου...



31.10.08

φυλακλαίς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008
Πανελλαδική αποχή συσσιτίου από Δευτέρα
«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
1. Ενας στους 1.000 κατοίκους αυτής της χώρας είναι φυλακή!
2. 13.000 κρατούμενοι σε φυλακές που χωράνε 7.500
3. Ενας στους τρεις δεν έχει καταδικαστεί!
4. Οι φυλακές δεν έχουν γιατρούς
5. Εχουμε τους περισσότερους αλλοδαπούς κρατούμενους
Φρίκη αλλοτινών εποχών: ο ένας στους χίλιους κατοίκους αυτής της χώρας είναι φυλακή, καθώς έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κρατουμένων, πάνω από 100 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.
Ασφυξία: ο συνωστισμός στις ελληνικές φυλακές είναι χειρότερος και από αυτόν της Τουρκίας, η δε πληρότητά τους φτάνει το 142% αφού κρατούνται περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σε φυλακές που χωρούν 7.500.
Αδικία: ο ένας στους τρεις φυλακισμένους δεν έχει καν καταδικαστεί αφού είναι υπόδικος πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ παραμένει προφυλακισμένος σχεδόν διπλάσιο χρόνο από κάθε άλλον κρατούμενο στην Ε.Ε.
Παραλογισμός: οι φυλακές δεν έχουν γιατρούς αλλά διατίθενται χρήματα για να χτιστούν 4 νέες υψηλής ασφαλείας, αντί να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των κρατουμένων.
Οσο για τους αλλοδαπούς κρατούμενους; Κι εδώ έχουμε το υψηλότερο ποσοστό της τάξης του 45% που ξεπερνά ακόμη και την ...Ιταλία, της οποίας το 37% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί.
Τοξικομανείς: Σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι, αντί να βρίσκονται σε αναρρωτήρια, αντιμετωπίζονται με ρατσισμό, ακόμη και θεσμικά, σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ποινών και τις υφ' όρον απολύσεις.
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι κρατούμενοι σε όλες της φυλακές της χώρας, πλην τριών, για την ακρίβεια σε 21 φυλακές από την Κομοτηνή ώς την Κρήτη, μαζί με τους ανήλικους κρατούμενους και τις γυναίκες φυλακισμένες, ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα -οπότε και θα παραδώσουν στις Αρχές τα υπομνήματά τους- πανελλαδική αποχή συσσιτίου που αναμένεται να κλιμακωθεί σε απεργία πείνας για να πουν το δικό τους ηχηρό «φτάνει πια» σε μια κατάσταση που έχει προ πολλού μετατρέψει τα «σωφρονιστήρια» στην κυριολεξία σε εξοντωτήρια.
Στο πλευρό τους στέκονται πέρα από οργανώσεις, όπως είναι η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), η ομάδα «Κραυγή Ελευθερίας», η Αρσις, η Ενωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ένα πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπήθηκε από τρεις βουλευτές του, τους Θ. Δρίτσα, Π. Κοροβέση και Γ. Μπανιά.
«Η εγκληματικότητα πολεμιέται με ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα και η σιωπή μας το συγκαλύπτει», είπε ο βουλευτής Π. Κοροβέσης αναφερόμενος στις «εν ψυχρώ δολοφονίες» του κράτους, όπως χαρακτήρισε τους θανάτους στις φυλακές που έφτασαν τους 377 σε μια δεκαετία, ενώ μόνο πέρσι ήταν πάνω από 50. «Οταν το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι υπεύθυνο για τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται υπό τη φύλαξή του και παραβιάζει όλες τις αξίες του ανθρώπου στο πρόσωπο των κρατουμένων, μήπως είναι υπόλογο και έχει ποινικές ευθύνες;», αναρωτήθηκε.
Η διαμαρτυρία των κρατουμένων αφορά τόσο τις μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης όσο και θεσμικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών και συνοψίζεται σε 16 ενότητες που θίγουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αυστηροποίηση των ποινών, τη βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τα αλόγιστα πειθαρχικά, την κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές, τη στέρηση αδειών και ευεργετημάτων, την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την κτηνωδία των μεταγωγών, το άβατο των φυλακών. Αιτήματα και εφικτές προτάσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όπως επιτάσσει η υφιστάμενη νομοθεσία και έχουν κατά καιρούς διατυπώσει ακόμη και θεσμικοί φορείς όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Μοναδικός σκοπός της φυλακής είναι ο εξευτελισμός. Ταπεινώνει οποιονδήποτε μπει για οποιονδήποτε λόγο», είναι η βιωματική μαρτυρία του πρώην κρατούμενου Γ. Δημητρόπουλου για τους ελέγχους (πρωκτικούς και κολπικούς) κατά την εισαγωγή στη φυλακή. «Ανθρωποι είναι μέσα, και τι ζητάνε: ένα κρεβάτι και ζεστό νερό για μπάνιο. Κι όμως αυτά τα στερούνται σήμερα. Δεν ζητάνε τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα, να εφαρμοστεί ο νόμος και να αλλάξουν οι αδικίες», συμπλήρωσε.
Την πανεθνική κινητοποίηση των κρατουμένων θα πλαισιώσουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης καθ' όλη τη διάρκειά της. *
! Τη συμπαράστασή του στους κρατούμενους των φυλακών της χώρας που ξεκινούν την Δευτέρα αποχή από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την έλλειψη υποδομών και την αυστηρότητα των δικαστικών αποφάσεων, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και τους δικαστικούς λειτουργούς να φέρονται με μέτρο και αναλογικότητα κατά την απαγγελία των ποινών και των προφυλακίσεων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008

10.10.08

pub paris

6.10.08

κελιά... απάνθρωπα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2008
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Τριτοκοσμικές είναι οι συνθήκες κράτησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για τους εκατοντάδες αλλοδαπούς αλλά και για τους Ελληνες που συλλαμβάνονται για διάφορες αξιόποινες πράξεις και παραμένουν εκεί μέχρι να οδηγηθούν στο δικαστήριο.
Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας Οπως προκύπτει από τις φωτογραφίες, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ημέρα της Πάτρας», οι άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα μαζί με σκουπίδια και ακαθαρσίες.
«Σκηνές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας. Εικόνες ντροπής για ένα κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο» χαρακτήρισε τις φωτογραφίες και την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της ντροπής... ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Νίκος Τσούκαλης, και με ερώτηση που κατέθεσε έφερε το θέμα στη Βουλή.
Οπως αναφέρει ο κ. Τσούκαλης, τριτοκοσμικές παραμένουν οι συνθήκες κράτησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Χηνοφώτη για τη βελτίωσή τους.
«Ομως φαίνεται ότι τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε» κατήγγειλε στην «Ε» ο κ. Τσούκαλης, ο οποίος μέσω της ερώτησής του ζητά από τον κ. Χηνοφώτη εξηγήσεις:
* Γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις για ενοικίαση κατάλληλων οικημάτων για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων;
* Γιατί δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των κρατουμένων;
* Ποια επιπλέον μέτρα σκοπεύει να πάρει για την επίλυση του προβλήματος που μας εκθέτει ως πολιτισμένη χώρα;
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2008